כשאוהדי בית”ר ירושלים והפועל באר שבע מתכוננים לקרב על גביע המדינה, דיון חירום ייערך ביום רביעי הקרוב בכנסת – ויעסוק דווקא באלה שלעיתים קרובות מדי נשארים מאחור: אוהדי הכדורגל עם מוגבלות, שנאבקים שוב ושוב על הזכות הפשוטה לראות את המשחק.
הדיון, שיתקיים בוועדת החינוך, התרבות והספורט לבקשת שליש מחבריה, ביוזמת ח"כ לימור סון הר-מלך, מבקש להציב זרקור על הפגיעה המתמשכת בזכויות אוהדים בכיסאות גלגלים, בעקבות מקרה שהתרחש במשחק חצי גמר הגביע באצטדיון בלומפילד.
במהלך אותו ערב, נאלץ שלום אורי טרבלסי, צעיר בן 19 המתמודד עם מחלת ניוון שרירים (SMA), לצפות במשחק דרך שידור טלוויזיוני בטלפון הנייד שלו, למרות שישב בתוך האצטדיון. הסיבה: קהל רב שעמד על הכיסאות ביציע הסתיר לו לחלוטין את שדה הראייה. עבור מי שמרותק לכיסא גלגלים, מדובר במחסום בלתי עביר.
אצטדיון בלומפילד (ראובן שוורץ)המקרה של טרבלסי, כך נטען במכתב ששלחו חברי הכנסת ליו"ר הוועדה, אינו חריג, אלא ממחיש תופעה רחבה: עמדות נכים רבות באצטדיונים בישראל תוכננו למצב סטטי, בו הקהל יושב. בפועל, במשחקים סוערים, ובמיוחד במשחקי גביע, דרבי או משחקי עונה, הקהל עומד ברוב שלבי המשחק, וחוסם את שדה הראייה של יושבי עמדות הנכים.
"הגיע הזמן לשים סוף לעוול הזה", מסרה ח"כ סון הר-מלך. "לא ייתכן שאדם שנכנס לאצטדיון אחרי מאמץ פיזי ורגשי עצום, ייאלץ לצפות במשחק דרך מסך קטן, רק כי איש לא טרח לחשוב על כך שהקהל נוהג לעמוד במשחקים חשובים. לא מדובר בפינוק, אלא בזכות בסיסית".
לדיון ביום רביעי הוזמנו שורה של גורמים רלוונטיים, בהם נציגי ההתאחדות לכדורגל, הנהלות האצטדיונים המרכזיים, מנהלת הליגות, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וכן נציגי ארגוני ספורט ונגישות. מטרת הדיון היא לגבש מתווה מחייב שיבטיח תנאים ראויים, וראות מלאה, לאוהדים עם מוגבלות, כבר במשחק הגמר הקרוב ב-29 במאי.
גביע המדינה (חגי מיכאלי)הפנייה לוועדה כוללת גם התייחסות לתגובות קודמות של ההתאחדות, ובפרט לתשובה שהעניקה בשנת 2023 לפניית אוהדי בית"ר ירושלים בנושא נגישות. אז נכתב מצד ההתאחדות כי "במקום לחתום על עצומה, ראוי שאוהדים שאינם נכים יזכרו לשבת על המושבים ולא לעמוד עליהם". תגובה זו, נטען כעת, "מתנשאת וחסרת רגישות", ואינה מציעה פתרון אמיתי, אלא מטילה את האחריות על הקהל הרחב, במקום להכיר בכשל התכנוני ולפעול לתיקונו.
הקריאה כעת ברורה: לא עוד נגישות טכנית בלבד, אלא גישה מהותית המכבדת את האדם וזכויותיו. גישה שתדאג לכך שגם אם הקהל עומד, יוכל האוהד בכיסא הגלגלים לראות את המגרש. גם אם מדובר במשחק טעון, בגמר גביע או בדרבי סוער, אין סיבה שאוהד שהגיע לאצטדיון יסתפק בצפייה בטלפון.
האם הדיון הקרוב בכנסת אכן יניע שינוי אמיתי בשטח? בשלב זה, האוהדים מקווים שמילים יהפכו למעשים, ושכבר במשחק הגמר הקרוב, איש לא ייאלץ לצפות באירוע החגיגי ביותר של העונה מהמסך הקטן, דווקא מתוך האצטדיון.