אלירן חודדה יתחיל בקרוב את העונה החמישית הרצופה בעירוני בטריה. בראיון מיוחד ל-ONE, הוא מסכם עונה קשה שהסתיימה בטעם מתוק; האווירה המיוחדת בקבוצה, הסגנון שלו מבחינת משמעת, הקשר עם הבעלים, השינויים במהלך העונה וגם התכניות לעתיד, חן סול ובאיזה אצטדיון תשחק הקבוצה בעונה הבאה. כמו כן, כמה זמן יישאר בטבריה והאם לא מדגדג לו לעבור לקבוצה גדולה יותר? התשובות בפנים
חודדה מרגיש נהדר בעירוני טבריה. עוד במהלך העונה, שלא היה ברור בכלל שהקבוצה תצליח להישאר בליגה, הציעו לו בעלי הקבוצה להאריך את חוזהו והוא סירב וביקש לחכות להשלמת המשימה. כעת, לאחר שנשאר בליגה וידוע שהוא ימשיך בקבוצה גם בעונה הבאה, החמישית שלו במועדון באמור (שני בישראל רק לזיו אריה, שסגר כבר שש עונות בהפועל ירושלים), חודדה כבר מתכנן את העונה הבאה ותוך כדי התפנה לשוחח עם ONE ולסכם את העונה המטלטלת שעברה עליו ועל המועדון.
חודדה התייחס בהתחלה למותו המצער של שחקן מכבי חיפה, גדי קינדה ז''ל: "זה משהו ממש מצער וגם מדאיג לכולנו. אדם כל כך צעיר, שעוד לפני חודש וחצי שיחק כדורגל והכל קרה כל כך מהר. כל מי שהכיר אותו העיד על איזה איש הוא היה. זה משהו שאני לא זוכר הרבה זמן בספורט הישראלי וזה מכניס הכל לפרופורציות".
גדי קינדה. יהי זכרו ברוך (עמרי שטיין)מראש אמרת שהמטרה היא להישאר בליגה ושצפויה עונה קשה. הייתה לכם עונה באמת משוגעת. המון עליות וירידות. התחלתם כהפתעה גדולה, המשכתם ברצף הפסדים שהוריד אתכם למקום האחרון. הסיבוב השני שלכם היה נהדר וסיימתם אותו בפער 5 נקודות מהקו האדום ואז, בפלייאוף התחתון, הסתבכתם מחדש ובסוף סיימתם טוב והמטרה הושגה. כשאתה מסתכל על העונה כולה, אתה מרוצה כי עמדתם במטרה, או שמרגיש שיכולתם יותר?
"זאת הייתה עונה מאוד מאתגרת ומאוד תנודתית וקיצונית. כשעלינו ליגה כולם הורידו אותנו עוד לפני המשחק הראשון של העונה. ידענו מהתחלה שאנחנו הקבוצה עם התקציב הנמוך בליגה וידענו שתהיה עונה קשה, עם עליות וירידות, כי ככה זה בכדורגל, במיוחד לקבוצה שרק עלתה ליגה. בהתחלה רכבנו על הטירוף והאנרגיות של הקבוצה שהרגע עלתה ואז מהמחזור השישי-שביעי בערך הגיעה ירידה חדה ביכולת, שאחת הסיבות המרכזיות שלה הוא הסגל שלנו, שבתחילת העונה היה מאוד קצר”.
“לשחקנים עוד לא היה כושר טוב מספיק וזה היה בעוכרינו, כי לא היה לנו מספיק עומק להתמודד עם הירידה הזאת, כי לא היו לנו מספיק מחליפים. לא הייתה לנו האפשרות לעשות שינויים בהרכב, כדי לשמור על האינטנסיביות שהיינו בה מתחילת העונה. היו לנו שחקנים שהיה צורך לאוורר ולא יכולנו. כמו שאמרת, נכנסנו לתקופה קשה של הפסדים, בלי לכבוש. ההפסד הכואב לנתניה, בסוף הסיבוב הראשון (2:3, ג.ק) היה נקודת מפנה, כי עשינו שינויים בשיטת המשחק והמערך בעקבותיו וזה הביא שבעה משחקים בלי הפסד וסיבוב שני בו לקחנו כמות נקודות כפולה מהסיבוב הראשון וגם כמות שערים כפולה. בינואר הצלחנו להביא שחקנים שיוסיפו לנו את העומק, הרענון והתחרות על ההרכב שהיינו צריכים. גם בפלייאוף התחתון, הגבנו אחרי ההפסד ושינינו את השיטה. עשינו את השינויים בתוך הקבוצה והיכולת הזאת, להתאים את עצמנו ולשנות תוך כדי עונה, היא מה שהשאיר אותנו בליגה".
נגעת פה בשחקני הרכש שהצטרפו בינואר. כשאני מסתכל עליהם, אני לא רואה אף אחד מהם ששדרג אתכם משמעותית. אתה מרוצה מחלון ינואר שהיה או מרגיש שהם נתנו לכם את מה שצריך, או שזה מה שיכולתם להביא בסיטואציה שהייתה?
"קודם כל, כאמור, הם הוסיפו עומק. היינו ממש קצרים. כל פציעה קטנה שהייתה או היעדרות, הכניסה אותנו לבעיה. הרכש שהבאנו בהחלט הוסיף. פיטר מייקל עזר, אמנם לא הגולים, אבל בלהוסיף לנו פיזיות ולחלק את העומס עם סטני (בילנקי – ג.ק), קלטינס תפס מקום בהרכב ושיחק במספר עמדות, גם רויזמן וטדסה תרמו כשהם שיחקו. אמנם זה לא נמדד במספרים, אבל זה נמדד בתוספת של עומק ואיכות לסגל שלנו. צריך לזכור שגם מיכאל אוחנה לא היה אתנו מתחילת העונה, אלא הצטרף רק בנובמבר, כמובן תרם. כל שחקן כזה נתן לנו את התרומה הקטנה שלו ועזר לקבוצה".
סטניסלב בילנקי ופיטר מייקל חוגגים (חג'אג' רחאל)נגעת גם בסגנון שלכם. הוצאתם השנה לא מעט נקודות נגד הגדולות וגם כשהפסדתם, בערב המקרים הקשיתם על היריבה, אבל דווקא מול הקבוצות שהתמודדו אתכן כנגד הירידה – סכנין, אשדוד, מכבי פ"ת וחדרה, לקחתם רק 14 נקודות מתוך 36. ראו שהרגשתם הרבה יותר בנוח מול הגדולות, מאשר מול ה"ליגה שלכם". האם זה גורם לך למחשבות על שינוי סגנון, לקראת העונה הבאה?
"קודם כל, נגעת בנקודה חשובה: למעט שניים-שלושה משחקים, הקבוצה היתה במשחק עד הסוף, לא ויתרה על אף משחק. מבחינת הסגנון, אמרתי כבר ששינינו תוך כדי העונה וזה הוכיח את עצמו בסיבוב השני. בסופו של דבר, אני כמאמן לוקח את הכלים שיש לי ומנסה להפיק מהם את הכי טוב עבור הקבוצה. אני צריך לדעת מה יש לי ואיך מפיקים ממנו את המקסימום. היכולת שהייתה לנו לעשות את השינויים בסגנון, היא מה שעזר לנו להישאר ובהמשך נתאים את הסגנון בהתאם לחומר השחקנים שיהיה".
אחד הדברים שעלו כל הזמן בשיחות עם השחקנים, הוא האווירה המשפחתית המיוחדת שהייתה אצלכם בקבוצה. גם בתקופה הקשה הייתי רואה אצלכם באימונים אווירה טובה ואת השחקנים מחייכים וצוחקים יחד. גם אם היה איזשהו עימות, אתה היית מרגיע אותו מהר. כמה האווירה הזאת היא השפעה שלך וכמה זה פשוט כי הבאתם שחקנים עם אופי "נוח"?
"אחד הדברים החשובים ביותר בקבוצה היא חדר הלבשה בריא ושמח. כך אני וגם הבעלים מאמינים. דאגנו לשמור על השחקנים באווירה טובה, גם בתקופות הקשות. ברור שהיו מדי פעם מקרים של חיכוכים ועבירות משמעת, אבל אנחנו ידענו לשים את הגבול ולדעת להעמיד מי שצריך במקום, אבל לאורך כל העונה הייתה כמות קטנה מאוד של בעיות משמעת כאלה. אחד היתרונות שלנו בטבריה היו שכל הזמן ידענו לשמור על שקט ועל בלאנס. חלק מהשחקנים כבר הכיר אותי מקודם והאחרים למדו מהר מאוד את ההתנהגות של המערכת. כשבחרנו שחקנים, ידענו שזה חשוב מאוד גם לבחור לפי מבנה האישיות של השחקן ולא רק היכולת המקצועית שלו”.
ואיפה באמת התפיסה שלך בעניינים האלה? אתה יותר רס"ר משמעת או יותר משחרר?
”השחקנים ידעו בדיוק מתי אני יותר משחרר ובאילו דברים לא כדאי להתעמת איתי. בהרבה מהמקרים הספיק מבט שלי והם הבינו. למדו להכיר אותי מהר מאוד, כדי לדעת מה אפשר ומה אי אפשר לעשות. ברגע שהשחקנים מבינים את המקום שלהם מול המאמן ומול המערכת, הדברים ברורים ופשוטים. ידענו לסגור את הדברים בתוך המועדון. אלה דברים שצריך לדעת לנהל אותם ולא לתת להם להתפתח".
אלירן חודדה. "השחקנים למדו להכיר אותי" (חג'אג' רחאל)אתה אמרת לי לא פעם שאתה טועה כל יום. אבל האם יש משהו שאתה ממש מתחרט עליו שעשית העונה, ברמה המקצועית ואומר לעצמך שאם היית עושה אחרת, הייתם מבטיחים השארות מהר יותר?
"תראה, חכמת הבדיעבד היא לא ממש חכמה וגם לא הוגנת. בתחילת העונה היינו קבוצה חסרת נסיון בליגה. כלל המועדון, הצוות והרבה מהשחקנים היו חסרי ניסיון בליגת העל. כמובן שאם היינו יכולים להגיע כבר בתחילת העונה עם סגל יותר עמוק, יותר שחקנים, אז היינו עושים את זה, אבל כן ידענו לשפר ולצבור ניסיון תוך כדי העונה. יש המון החלטות שמאמן צריך לקבל תוך כדי העונה. אני לא מצטער על כלום. כל החלטה שקיבלתי, אני מקבל בלב שלם ולא מסתכל אחורה, אלא רק קדימה".
נדבר לקראת העונה הבאה, צירפתם את חן סול למערכת. איך תהיה חלוקת העבודה ביניכם?
"חן סול הגיע כמנהל הטכני ותפקידו יהיה לפתח את המועדון מבחינה טכנולוגית ולקדם בו את התחומים של סקאוטינג ואנליזה. הסמכות המקצועית היחידה היא אני. חלק מהתפתחות של מועדון היא להביא אנשים כמו חן סול, שיש להם רזומה רחב בקבוצות גדולות והוא ייקח אותנו קדימה בתחומים שלו. בטבריה תהיה מערכת מקצועית גדולה וכל אחד יידע בה מה תפקידו".
דיברת על הרזומה של חן סול בקבוצות גדולות, אבל בהפועל ת''א התקופה שלו לא הייתה בדיוק הצלחה כבירה. הקבוצה די התפרקה שם. זה לא מדאיג אתכם?
”חן עבד בהפועל ת"א קרוב ל-8 שנים התחיל במחלקת הנוער ועבר לבוגרים הקים ובנה מערך סקאוטינג ואנליזה מאפס לכלל המועדון בשנה האחרונה שלו בהפועל השתנו הגדרות התפקיד שלו. חן מגיע אלינו עם הרבה ניסיון ויכולות להקים ולפתח את כל הצד הטכנולוגי במועדון כגון אנליזה, הסקאוטינג וכו אנחנו בטוחים ללא צל ספק ביכולת של חן לקדם ולפתח את הצדדים האלו במועדון”.
חן סול. "אני הסמכות המקצועית העליונה" (חגי מיכאלי)אתה מתחיל עונה חמישית בטבריה. האם לא "מגרד" לך להתקדם למועדון יותר "גדול, עם יותר מסורת ויותר קהל?
"יש משפט שאני תמיד אומר: לכל דבר הזמן שלו ולכל זמן – הדבר שלו. אני מאוד נהנה בטבריה ולא סתם אני מתחיל פה שנה חמישית. אני מביא פה את היכולות שלי ואת האני מאמין שלי לידי ביטוי והתיאום שלי עם הבעלים הוא עיוור. ברור שכולנו רוצים להתקדם ולהתפתח ולהגיע הכי גבוה שאפשר, אבל אם יגיע הרגע, כשהוא יגיע, נחשוב על זה. כרגע אני לא שם"
אולי אתה רואה את עצמך הופך בטבריה לסוג של מה שהיה אלכס פרגוסון היונייטד, או אם ניקח דוגמה קצת צנועה יותר, גי רו באוקזר (אימן במועדון 44 עונות). סך הכל אתה צעיר ועוד יכול לאמן הרבה מאוד שנים?
"הדבר היפה בטבריה הוא שהמועדון כל הזמן מתפתח שואף ללכת קדימה. זה אחד הדברים שאני הכי מתחבר אליהם. התחלתי מסע עם המועדון בליגה א' והמועדון עובר מסע מדהים ואני יחד איתו וכשמועדון כל הזמן מסתכל קדימה שואף קדימה, הרבה יותר קל להישאר איתו ולהביא את החזון שלי, יחד עם החזון של המועדון. אנחנו עושים תהליך מאוד מיוחד בכדורגל הישראלי וכל יום אנחנו קמים בבוקר וחושבים איך לשפר. כמובן שבכדורגל הישראלי אף פעם אי אפשר לדעת מה יילד יום ומה יהיה בעתיד".
אלירן חודדה (חג'אג' רחאל)