ממשלת ישראל החליטה ב-11 באוגוסט 2016 להילחם בהימורים הבלתי חוקיים בישראל. בהחלטת הממשלה נקבע כי “החל משנת 2017 יוקצה סכום של 20 מיליוני ש"ח לרבות תוספות תקנים ככל שיידרש ויוסכם על ידי משרד האוצר, עבור משטרת ישראל ועבור מערך הפרקליטות במשרד המשפטים, וכל זאת לשם הקמת יחידת אכיפה משולבת להגברת האכיפה על שוק ההימורים הבלתי חוקיים, וכחלק מהמאבק לצמצום ההון השחור".
מה קרה מאז? תחקיר ONE חושף כי הכסף להקמת היחידה המשטרתית לטיפול בהימורים הבלתי חוקיים הוקצה וקיים, אך 20 מיליון השקלים למעשה "הוזנחו" בצד - והמדינה לא עשתה איתם דבר. הפתרון שהיה יכול למגר את התופעה נמצא כבר שנים מתחת לאפה של המדינה וההחלטה כבר התקבלה, אך הרשויות לא פועלות כלל.
כל זאת, כאשר במשך שנים חברי כנסת הזהירו מהיקף התופעה, טענו כי כספים רבים מתגלגלים אצל עבריינים בסכומים שמגיעים לעשרות מיליארדי שקלים - וכעת מתברר כי גם משחקי כדורגל חשודים ככאלה שנמכרו לטובת הימורים בלתי חוקיים, כפי שחשפה בימים האחרונים ההתאחדות לכדורגל. 20 מיליון שקלים מכספי הציבור רק מחכים שמישהו יתחיל לעבוד ויעצור את התופעה שהורסת משפחות ואת הספורט במדינה, וכלום לא נעשה.
מסיבת העיתונאים הדרמטית של ההתאחדות (שחר גרוס)"המדינה לא עושה מספיק בעולם ההימורים הבלתי חוקיים. זה שכיח ונפוץ"
ההחלטה התקבלה כאמור בקיץ 2016, כלומר לפני כמעט עשור. בדצמבר 2021 בוועדת הכלכלה, יו"ר הוועדה, מיכאל ביטון, תהה מדוע ההחלטה לא מיושמת ואמר: "ההימורים הלא חוקיים, זה שוק חמור. אני דורש ממדינת ישראל, מהמשרד לביטחון פנים - לבדוק את סוגיית ההימורים הלא חוקיים. הדבר הזה גלוי וידוע. בביקור של יממה אחת בשכונות וביישובים, אתה יודע מי מארגן את ההימורים הבלתי חוקיים. הרי הוא פוגש מאות אנשים והוא כותב את זה בפנקס והוא עושה את זה כל שבוע. אני אומר לכם שמדינת ישראל לא עושה מספיק בעולם ההימורים הלא חוקיים. הדבר הזה שכיח, נפוץ, גלוי בכל רחוב".
באותו הדיון, אביגדור יצחקי, יו"ר הפיס, הביא איתו מצגת לנוכחים וטען: "60% ממשחקי ההימורים בישראל הם לא חוקיים ולא משותפים. פי שבע סכנה להתמכרות בהימורים לא חוקיים בהשוואה לשוק המפוקח. 24/7 של פעילות לא חוקית בכל הערוצים בדיגיטל, בשטח, באלפי אירועים ומשחקים ביום. שוק לא חוקי מקים הלבנת הון, התמכרות, מכירה לקטינים".
אומנם המשטרה לא התייחסה לכך בשנים האחרונות, לפחות לא באופן גלוי, אבל יצחקי היה היחיד שהעריך כמה כספים מתגלגלים בהון שחור במסגרת הימורים בלתי חוקיים וציין מספר: "19 מיליארד שקל הם הימורים לא חוקיים".
"שוק חמור". ח"כ מיכאל ביטון (אתר הכנסת)"זו מאפיה. זה גלוי וידוע, ולא ראיתי פעולה נמרצת"
כעבור חצי שנה, ביוני 2022, נערך דיון נוסף בוועדת הכלכלה, "דיון מעקב" ובו הוצגו נתוני המשטרה על הימורים בלתי חוקיים. "ב-2021 היו כ-524 מעורבים בהימורים בלתי חוקיים, 381 תיקי חקירה, ו-71 כתבי אישום", כך נמסר לחברי הוועדה שרצו לשים סוף להידרדרות של אזרחי המדינה להתמכרויות להימורים.
יו"ר הוועדה, מיכאל מרדכי ביטון, זעם: "500 תיקים נפתחו למהמרים לא חוקיים? רק בירוחם יש מעל 500 איש. הם לא נחשבים עבריינים כי הם הולכים למספר הנוסף. הם שמים 10 שקלים, ואם הם מרוויחים, הם מקבלים פי 40. זה בצד, בהימור של מאפיה. אני לא יודע כמה מהמרים כאלה יש בישראל, אולי מאות אלפים. לא 500. לא יפתחו להם תיק, אבל עולם ההימורים הלא חוקיים הוא תופעה קשה והוא גלוי. זאת מאפיה, הכל שחור. זאת ה-מאפיה שיש. אתה מקבל גיבוי של המאפיה, מימון של המאפיה. זה גלוי וידוע, ולא ראיתי פעולה נמרצת. אני אגיד משהו עצוב, גם שוטרים השתתפו בהימור".
במהלך הדיון עלתה השאלה מדוע לא הוקמה היחידה המשטרתית. נציג המשטרה טען כי אין כסף להקמת היחידה: "מזכרוני, בשעתו משרד האוצר העמיד תנאים נוספים לקבלת התקציב הזה, והמשרד לביטחון פנים דחה אותם", אך יואב הכט ממשרד האוצר הבהיר מנגד: "לפי החלטת הממשלה, תוקם יחידה על ידי משטרת ישראל, בשיתוף פעולה עם הפרקליטות, שתטפל בנושא ההימורים הבלתי חוקיים. מבחינתנו, התקציב לזה מוכן ומזומן, ולצערנו, לא קמה יחידה ולא מסיבות תקציביות. המשטרה לא ביצעה צעדים לקידום הנושא, והיחידה לא קמה. זה לא מסיבות תקציביות".
יו"ר הוועדה זעם במהלך הדיון: "אנחנו עצבניים. 20 מיליון להציל נפשות", והורה לשוטר שנכח בדיון: "תלך למפכ"ל בזמן שאנחנו פה, תשאל אותו אם יש לו את ה-20 מיליון ומה מונע ממנו להפעיל אותם. אני רוצה תשובה של מפכ"ל המשטרה עוד היום, יש כסף או אין כסף? אני לא יכול עם התלך-תבוא הזה שעושים לנו. זה גם שם את הממשלה באור שלילי ביותר. הרי מפעל הפיס והטוטו מייצרים לה 11-12 מיליארד שקל, והמסכנים האלה ששילמו את המחיר - 20 מיליון שקל לעזור להם, לגמול, ללוות, להדריך - על זה אנחנו תקועים? אנחנו מביאים 11 מיליארד לקופת המדינה, ולא יודעים להפעיל 20 מיליון? איך הגענו למצב הזה? הוועדה קוראת לשר לביטחון פנים לקיים דיון חירום אצלו בסוגיית ההימורים הבלתי חוקיים". למרות החתירה לקבלת תשובות, זה לא התקדם.
גם ב-2025 עדיין אין יחידה למאבק בהימורים הבלתי חוקיים (חגי מיכאלי)המשטרה: "לא מכירים בזה כתופעה", הכנסת: "אנחנו כן"
דווקא ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט דנה בכך שוב לפני כשנתיים, בינואר 2023, ב"דיון מהיר בנושא מכירת והטיית משחקי ספורט". ח"כ סימון דוידסון טען שם: "התרחבות ההימורים הבלתי חוקיים, הבטים, רק החריפה את התופעה ואת מעורבותם של גורמים עבריינים. העולם התחתון השתלט על הספורט הישראלי".
נציג המשטרה בדיון הזה, רפ"ק דרור לובן, הגיב לנאמר כך: "המשטרה כמשטרה אינה מכירה את מה שמדובר פה כתופעה. אנחנו הרי עובדים לפי תלונות, והתלונות שאנחנו מכירים הן תלונות שהגיעו לידיעתנו על ידי ההתאחדות לכדורגל. כשמונה עד עשר תלונות, ותיקים שנפתחו בשנת 2019 ו-2021, נבחנו ונסגרו. אני לא אכנס עכשיו למה בדיוק הם נסגרו. בדקתי באופן אישי את אותן מספר תלונות, ומה שמפתיע הוא שלא הוגש ערר על אף לא אחת מהתלונות האלה. התלונות הוגשו באמצעות חוקר פרטי מחברת חקירות אותו שכרה ההתאחדות לכדורגל, הוא הגיש את התלונה - והוא או מישהו מההתאחדות, אם היו רוצים ואם היו רואים לנכון להגיש ערר בנושא, היו יכולים גם להגיש. שוב, אנחנו כחטיבת החקירות במשטרה לא מכירים את הנושא כתופעה. לא מגיעות אלינו תלונות חדשות לבקרים".
ח"כ דוידסון ענה: "זה כל העניין. יש פה מעגל של אנשים שלא רוצים שזה ייצא החוצה. בעלי הקבוצות לא שוברים את הראש. זה לא מעניין אותם. לאנשים המשחדים יש אינטרס, וגם לאנשים המשוחדים יש אינטרס. כלומר, כולם רוצים שזה ימשיך. הקהל הוא זה שנפגע, הוא לא יכול להגיש תלונה כי זה לא מול העיניים שלו".
באותו הדיון, מאיר ברדוגו, מנכ"ל הטוטו, החזיר לשולחן את ההצעה לממש את החלטת הממשלה להקים יחידת משטרה ייעודית לטיפול בעבירות של הימורים בלתי חוקיים. הוא גם הציע: "הכול מוקלט. הנה, אני אומר את זה לדיון המוקלט. אני מוכן לממן אותה, ואגב, אני לא אומר זאת בפעם הראשונה. הטוטו כבר הביע נכונות בעבר לממן מכספו יחידה למאבק בהימורים הלא חוקיים. אגלה לך סוד? המשטרה סירבה".
"יש מעגל של אנשים שלא רוצים שזה ייצא החוצה". ח"כ סימון דוידסון (חגי מיכאלי)יו"ר הוועדה, יוסף טייב, סיכם את הדיון כך: "חשוב להקים את הגוף המודיעיני ולטפל בבעיה. מבחינת הוועדה, אנחנו מכירים בזה כתופעה".
"הכסף מ-2017 נשמר. איך יכול להיות שעד היום היחידה לא קמה?"
לאחרונה - עוד לפני פיצוץ פרשת מכירת המשחקים בליגה א' צפון שנחשפה על ידי ההתאחדות לכדורגל במסיבת עיתונאים דרמטית - התקיים דיון על ההימורים הבלתי חוקיים בוועדת המשנה לספורט. הוועדה התכנסה בכנסת לפני כשלושה שבועות והגיעו נציגים מכל משרדי הממשלה לדיון נוסף שניסה להרים את החלטת הממשלה להקים את היחידה המשטרתית המדוברת.
בדיון הזה ח"כ סימון דוידסון התעקש לקבל עדכון מדוע היחידה טרם הוקמה. אוריאל שם טוב ממשרד האוצר ענה: "היחידה הזאת, לפחות עד כמה שאני מכיר והמשרד לביטחון לאומי והמשטרה מחזקים את זה, היא לא קמה. זאת אומרת, על אף שיש החלטת ממשלה בנושא, אין איזה חסם תקציבי שמונע את הקמת הגוף הזה. בסוף משרד האוצר הוא לא זה שאמור להקים את הרשות. זה נמצא בטיפול המשרדים. ככל שתהיה איזו עבודה מתקדמת להקמה של היחידה הזו אז כמובן שהיא תתוקצב".
ח"כ דוידסון ניסה לפשט את הדברים בדיון: "זאת אומרת, ממה שאני מבין, הכסף הזה מ-2017 נשמר. זו אמירה מאוד חשובה. נציג המשרד לביטחון לאומי, שמעת מה הוא אמר?". שי קרני מהמשרד לביטחון לאומי ענה: "לא, סליחה". ח"כ דוידסון העיר לו: "זה מאוד חשוב. הכסף הזה מ-2017, ה-20 מיליון שקלים הללו, לא יודע כמה זה היום, עדיין צבוע ונשמר להקמת היחידה. הקמת היחידה היא בידיים שלכם. איך יכול להיות שמשנת 2017 עד היום לא קמה היחידה הזאת? זה לא ייאמן".
הציע לממן. מאיר ברדוגו (פרטי)לפני כחודש, ב-28 בינואר, ח"כ דוידסון שלח מכתב לשר החינוך, יואב קיש, למ"מ השר לביטחון לאומי, חיים כץ, לשר התרבות והספורט, מיקי זוהר, לשר הבריאות, אוריאל בוסו, לשר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי, ולשר המשפטים, יריב לוין. במכתב הוא דרש תשובות מהמשרד לביטחון לאומי מה הצעדים שננקטו לגבי הקמת היחידה המשטרתית.
ח"כ דוידסון הבהיר: "הדבר המשמעותי והבולט ביותר הוא חוסר ביצוע החלטת הממשלה. הוקצבו 20 מיליון שקלים לטיפול במניעת התמכרויות והימורים בלתי חוקיים בספורט. הכסף עדיין צבוע ושמור, אבל משרד לביטחון לאומי לא עשה דבר למרות הכסף ששמור לביצוע ההחלטה, שזה דבר חמור ביותר. נתנו להם עוד שבוע לתת תשובה לגבי ביצוע הקמת היחידה. בהמשך, אדאג לתקציב מהטוטו לפעילות חינוכית לילדי ישראל בנוגע למניעת התמכרויות. אני מתחייב להמשיך לפעול בתופעה החמורה הזאת".