לניצחון 0:5 על מולדובה שהשיגה אתמול (שבת) נורבגיה אין משמעות מיוחדת, כמובן, כי היריבה נחותה מאוד. ובכל זאת, כיף לפתוח קמפיין חשוב בתוצאה מעודדת, כי השחקנים מבינים היטב – זה הזמן לספק את הסחורה. המשך ההתבזות פשוט לא יתקבל על הדעת מבחינת דור הזהב, והסגל עמוס הכישרון חייב להעפיל הפעם לטורניר גדול. אם גם במונדיאל בו הוגדל מספר המשתתפות למספר אסטרונומי, לא יימצא מקום לארלינג הולאנד ומרטין אודגור, הם יתביישו בעצמם ויצטרכו להסתתר מזעם האוהדים.
יש פה גם סמליות לא מבוטלת. מונדיאל 2026 יתקיים בארצות הברית והיא הייתה המארחת גם ב-1994, אז העפילו הנורבגים לטורניר לראשונה בהיסטוריה – אם לא סופרים את המשחק הבודד שקיימו ב-1938. הסגל היה הרבה פחות נוצץ אז, והשחקנים המובילים היו רונה בראטסט, אריק מיקלאנד, לארס בוהינן, קייטיל רקדאל ויאן אוגה פיורטופט.
היו שם, באופן משעשע למדי, גם האבות של שני החלוצים הגדולים של היום. אלף אינגה הולאנד, אבא של ארלינג, שיחק כמגן ימני – הוא ייצג אז את נוטינגהאם פורסט. גוראן סורלות’, אבא של אלכסנדר, שותף בחוד במשחק האחרון בשלב הבתים מול אירלנד. הוא הסתיים בתיקו מאופס, והנורבגים הודחו בתחושה קשה של חוסר מזל. היו להם ארבע נקודות, כמו לכל יתר הנבחרות בבית. לכולן גם היה הפרש שערים מאופס. נורבגיה סיימה אחרונה כי כבשה רק שער אחד. איטליה, עם שני שערי זכות, דורגה שלישית והמשיכה עד הגמר.
האבות שלהם שיחקו במונדיאל 1994. הולאנד וסורלות' (רויטרס)הייתה זו התקופה המופלאה של הסקנדינבים. המאמן אגיל אולסן, שנודע בהערצתו לקומוניזם ולתורה של קרל מרקס, שם דגש על ההגנה והחדיר בחניכיו מוטיבציה מיוחדת. הם העפילו גם למונדיאל 1998, אז כבר היה להם כוכב אחד מוכר באמת בדמותו של אולה גונאר סולשיאר, אלא שהשד האדום המיתולוגי נותר על תקן ג'וקר כמו באולד טראפורד. ניצחון 1:2 דרמטי, סנסציוני ושנוי במחלוקת על ברזיל במשחק הנעילה של שלב הבתים סלל את דרכם לשמינית הגמר. זה היה המשחק היחיד שלהם בשלב הנוקאאוט, כי כריסטיאן ויירי העניק לאיטליה 0:1 דחוק במארסיי.
גם ליורו 2000 העפילו הוויקינגים, ואז סולשיאר כבר היה שחקן הרכב של המאמן החדש נילס יוהאן סמב, בשלישיית חוד מגניבה עם סטפן איברסן וטורה אנדרה פלו. נורבגיה ניצחה 0:1 את ספרד במחזור הראשון, אבל לא כבשה יותר, סיימה במקום השלישי עם מאזן זהה לחלוטין לזה שהיה לה במונדיאל 94 ונסעה הביתה. המשחק האחרון נערך ב-21 ביוני והניב 0:0 מתסכל מאוד מול סלובניה. בחלוף חודש בדיוק, ב-21 ביולי 2000, נולד ארלינג הולאנד – ומאז לא העפילה נורבגיה לאף טורניר גדול.
מובן שהיא הייתה אמורה לעשות זאת בעשור הנוכחי, אבל מעדה במשחקים קריטיים. במוקדמות מונדיאל 2022, נהרס הקמפיין לחלוטין בגלל תבוסה ביתית 3:0 לטורקיה שסיימה לפני הנורבגים בצוותא עם הולנד. במוקדמות יורו 2024 פישלה הנבחרת באוסלו מול סקוטלנד. היא הובילה 0:1 לקראת הסיום, אבל טעויות גסות מאוד בהגנה איפשרו ליריבה להשלים קאמבק בלתי צפוי, והסקוטים הם אלה שנסעו לאליפות אירופה, בעוד ספרד סיימה באופן טבעי בראש הבית.
הפעם נורבגיה תעשה את זה? אודגור, סורלות' וחבריהם (רויטרס)הכישלונות האלה הדביקו לנבחרת את תווית הלוזרים עם מנטליות בעייתית, וגם המאמן סטולה סולבאקן שמכהן מאז 2020 סופג ביקורת נוקבת ללא הפסקה. הפרשנים והאוהדים טוענים שהוא לא מסוגל להפיק את המקסימום מדור נדיר, וכך זורק לפח את האפשרות לא רק להעפיל לטורניר גדול, אלא גם לנסות ולזכות בו.
אז לקראת מונדיאל 2026 המטרה ברורה לחלוטין. אין עוד מקום לשגיאות ואין סבלנות לתירוצים. נורבגיה חייבת לספק את הסחורה כאן ועכשיו, ולנסוע שוב לארצות הברית בחלוף 32 שנה. הפעם ההגרלה אף האירה להם פנים כי המקום השני אמור להיות טריוויאלי, וגם המקום הראשון נמצא בהישג יד. אסטוניה ומולדובה לא רלוונטיות, וישראל היא נבחרת נחותה בהשוואה לנורבגיה. אם איטליה תשלים הערב את התמונה כאשר יושלם ההפסד במפגש הכפול לגרמניה, לנורבגים תהיה תקווה אמיתית. מאידך, זה גם יגביר את הלחץ, כי פיאסקו מול ישראל יהיה צורם במיוחד מכל הבחינות אפשריות.
אז את הכוכבים הגדולים של נורבגיה אין טעם להציג במיוחד. כולם מכירים את העוצמה של הולאנד, שהבקיע אתמול את שערו ה-39 ב-40 הופעותיו בנבחרת. הסקורר של מנצ'סטר סיטי הפך בסתיו האחרון למלך שערי נורבגיה בכל הזמנים, וגם אם העונה בקבוצתו נחשבת לפושרת יחסית בסטנדרטים שלו, עדיין יש לו 29 כיבושים בכל המסגרות, והמשימה לעצור אותו קשה במיוחד.
29 שערים בסיטי העונה. הולאנד (רויטרס)זה נכון עוד יותר כי סורלות’ מגיע למפגש בכושר מצוין לצידו. הסיוט הגדול של ברצלונה כבש גם הוא לרשת מולדובה, והוא מוסיף מימד של מהירות וכוח פיזי אדיר. הג'וקר של אתלטיקו מדריד משחק לרוב בנבחרת באגף כדי לפנות את הרחבה להולאנד, וזה מעיד על חוסר האנוכיות שלו. מאחוריהם מתופקד הקפטן אודגור. הקשר הרב גוני עונד את הסרט גם בארסנל, ומנהיגותו קריטית לא פחות מכישוריו בבניית המשחק. נגד מולדובה הוא הינדס את רוב המהלכים ובישל לסורלות’ בכדור קרן.
העניין הוא כי הרשימה לא נגמרת כאן. אנטוניו נוסא, הכוכב העולה בן ה-19 של לייפציג, אמנם פצוע, אך זה לא בהכרח לטובת ישראל כי יש לו מחליף משובח. אנדריאס שיילדרופ בן ה-20 בעל פני התינוק, ערך אתמול הופעת בכורה בנבחרת הבוגרת והפגין יכולת נהדרת, כולל בישול להולאנד. לאחרונה הוא פרץ בסערה להרכב בנפיקה, הצטיין בליגת האלופות כולל במפגשים מול ברצלונה, ובמפגש מול הנבחרת של רן בן שמעון ינסה להוכיח את עצמו מול יריבה חזקה יותר ממולדובה על מנת לבסס את עצמו על חשבון נוסא.
בקישור המרכזי, מחזיק את הנבחרת סאנדר ברגה. מכיוון שהוא משחק בפולהאם, ולבש בעבר את מדי שפילד יונייטד וברנלי, הוא לא בדיוק השחקן המתוקשר ביותר בפרמייר ליג, אך מדובר במנוע שמשלב פיזיות ומשמעת עם שליטה טובה בכדור ואחוז דיוק גבוה במסירות. לאורך האגף הימני, היוזמה שייכת ליוליאן ריירסון, שחקן הרכב של בורוסיה דורטמונד שהעפיל לגמר ליגת האלופות בעונה שעברה. הוא רחוק משלמות בעורף, אבל תורם רבות בחלק הקדמי, ואתמול היה חתום על שער ובישול. רוי רביבו יזדקק לעזרה על מנת לשמור עליו ביעילות.
שיילדרופ מול קונדה בליגת האלופות (רויטרס)ניתן היה לראות כותרות לפיהן הפציעה של ליאו אוסטיגור אתמול מחלישה את נורבגיה לקראת המפגש מול ישראל, אך זה לא בהכרח המצב. בלם הופנהיים, ששיחק עד לא מכבר בנאפולי, נוטה לבצע טעויות – והמחדל מול סקוטלנד היה רשום בעיקר על שמו. בלעדיו עשויה ההגנה להיות דווקא יציבה יותר, וזה גם הזמן לציין כי השוער אוריאן נילאנד נמצא בכושר טוב במדי סביליה בשבועות האחרונים.
לניצחון על ישראל במגרש נייטרלי חשיבות עצומה עבור נורבגיה בניסיונה להגשים את החלום ולהעפיל סוף כל סוף למונדיאל במילניום הנוכחי, והיא תעשה את המקסימום על מנת להשיג אותו. במומנטום הנוכחי, האתגר של ישראל מולה קשה במיוחד.
גלוך: "הגולים יבואו, זו בינתיים הדרך"