עמותת הפועל אוסישקין, הגוף שאחראי על מחלקות הנוער, האקדמיה ובתי הספר לכדורסל של הפועל תל אביב, פנתה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה דחופה להקפאת הליכים ומינוי נאמנה זמנית. מאחורי הבקשה מסתתרת מצוקה כלכלית חמורה, אך לצד זאת גם תקווה. העמותה שמפעילה את מסגרת החינוך והספורט של הפועל תל אביב מזה 17 שנים, מדגישה כי למרות החנק התזרימי — היא אינה חדלת פירעון, ויש בידה תוכנית הבראה מסודרת.
"אנחנו לא חדלי פירעון", נטען בבקשה. "אם רק נוכל לנשום לרגע — נוכל להבריא ולשלם את חובותינו, בלי לפרק את מה שבנינו במשך קרוב לשני עשורים".
הבקשה הוגשה באמצעות עו"ד אלון קזיוף, מומחה להליכי שיקום והבראת תאגידים.
"העמותה לא כושלת, אלא נלכדה בסדרה של משברים חיצוניים"
העמותה מדגישה כי בניגוד למה שעשוי להשתמע מהמצב, אין מדובר בעסק כושל או בעמותה שמנהלת תקציבים באופן כושל. להיפך, מאז הקמתה ב-2007, העמותה פעלה לאורך השנים באיזון תקציבי, כשהיא מצליחה לנהל מאות ילדים ובני נוער בפעילויות ספורט וחינוך.
קהל אוהדי הפועל תל אביב (רדאד ג'בארה)"מדובר בגוף חי ונושם שהצליח להישאר מאוזן עד שנקלע למשבר משולב: מגיפת הקורונה שהקטינה משמעותית את ההכנסות, מלחמת חרבות ברזל שפגעה בפעילות באופן ישיר ובגיוס כספים, וחובות ישנים שלא שייכים כלל לעמותה הנוכחית", נכתב בבקשה.
התמונה המלאה: חובות של 9.7 מיליון שקל, מהם רק מחצית רלוונטיים
לפי המסמכים שהוגשו לבית המשפט, סך ההתחייבויות הכולל של העמותה עומד על 9,697,000 ש"ח. עם זאת, נחשף כי 5.2 מיליון שקל מתוכם כלל אינם קשורים לעמותה בפועל — אלא לחובות מס הכנסה ישנים של קבוצת הבוגרים, שלא נמצאת עוד תחת אחריותה.
פירוט החובות:
- שכר עבודה שלא שולם - 1,500,000 ש"ח,
- הפרשות סוציאליות - 140,000 ש"ח,
- חובות לספקים - 2,200,000 ש"ח,
- הוצאות אבטחה - 120,000 ש"ח,
- חובות לביטוח לאומי - 170,000 ש"ח,
- דמי שכירות מגרשים - 32,000 ש"ח,
- חובות להיכלי הספורט (עיריית ת"א) - 190,000 ש"ח,
- חוב לאיגוד הכדורסל - 25,000 ש"ח,
- חובות עבור ביגוד ספורט - 120,000 ש"ח,
- חוב מס הכנסה - 5,200,000 ש"ח (חוב היסטורי מקבוצת הבוגרים).
העמותה טוענת: "אין לנו קשר לחוב המס שנוצר מפעילות קבוצת הבוגרים — אבל נדרשים מאיתנו לשאת בו, בזמן שתמיכות קבוצת הבוגרים עוברות לחברה אחרת".
שחקני הפועל תל אביב (פרטי)איך נוצר החוב ההיסטורי?
באוגוסט 2023, הועברה קבוצת הבוגרים לידי חברת "אדום ניהול סל בע"מ", בבעלות עופר ינאי ואבי זידנברג. לפי ההסכם, החברה התחייבה לשלם לעמותה סכום של 1.4 מיליון ש"ח בשנה, במשך חמש שנים, לכיסוי חובות המס. בפועל, התשלומים לא הועברו במלואם, והעמותה נאלצה להמשיך ולממן את החוב מתוך תקציב הילדים והנוער.
"בפועל, למרות שהכנסות הקבוצה והכספים מהמדינה עברו לחברה, העמותה נשארה עם החוב", נטען. "כך, נוצר מצב בלתי אפשרי שבו עמותת נוער קטנה נושאת חוב עצום של שחקני בוגרים שכבר לא קשורים אליה".
סכנת סגירה מיידית: "ילדים עלולים למצוא עצמם מחוץ לשערי האולם"
לפי הבקשה, אם לא יינתן צו הפעלה זמני — העמותה תיאלץ להפסיק את פעילותה תוך שבועות ספורים, עוד במהלך העונה. המשמעות: סגירת מחלקות הנוער, קבוצות הליגה, האקדמיה ובתי הספר לכדורסל.
"יותר מאלף ילדים וילדות, רבים מהם מאוכלוסיות מוחלשות, יאבדו את המסגרת החינוכית, הערכית והספורטיבית שלהם", נכתב. "בלי צו זמני — לא יהיו אימונים, לא ייערכו משחקים, והילדים יישארו מחוץ למגרשים".
עופר ינאי (רועי כפיר)תוכנית הבראה עם יתרה תזרימית כבר מוכנה
העמותה הציגה לבית המשפט תוכנית הבראה מיידית ל-90 יום, הכוללת:
- הכנסות:
980,000 ש"ח מעיריית תל אביב,
350,000 ש"ח ממשרד הספורט,
100,000 ש"ח ממרכז הפועל,
270,000 ש"ח מהפעילות השוטפת (מנויים, הורים וילדים),
150,000 ש"ח מחברי העמותה,
סה"כ: 1,850,000 ש"ח. - הוצאות:
250,000 ש"ח השכרת אולמות,
60,000 ש"ח הסעות,
1,400,000 ש"ח הוצאות שכר (לאחר קיצוצים והבראה),
30,000 ש"ח שכירות משרד וארנונה,
סה"כ: 1,740,000 ש"ח.
המשמעות: יתרה צפויה של 110,000 ש"ח בתקופת הביניים.
גם לשנה הקרובה כבר קיימת תוכנית:
- הכנסות של 6.8 מיליון ש"ח,
- הוצאות של 5.8 מיליון ש"ח,
- עודף צפוי: מיליון ש"ח — שיופנה לטובת הנושים.
"זו לא רק קבוצת ספורט — זו משפחה"
בבקשה מדגישים את הפן החברתי והקהילתי: "עבור מאות ילדים מדובר בבית, לא רק בקבוצת ספורט. ילדים עם מוגבלויות, בני פליטים, ילדים משכונות מוחלשות — זו מסגרת שמספקת להם שייכות, ביטחון, ערכים וחינוך".
אוהדי הפועל תל אביב ועופר ינאי (רדאד ג'בארה)העמותה מוסיפה כי הפסקת הפעילות תפגע גם בנושים עצמם: "פירוק העמותה יביא לאפס פירעון. ניהול העמותה תחת פיקוח יוכל לייצר עודף תקציבי משמעותי ולהבטיח פירעון הוגן ומסודר".
"עו"ד ליזה חדש — הבחירה להוביל את ההבראה"
העמותה מבקשת למנות לתפקיד הנאמנה את עו"ד ליזה חדש, אחת מעורכות הדין הבולטות בתחום הבראת מועדוני ספורט. בין היתר, הייתה אחראית לשיקומם של מכבי נתניה, הפועל חולון, הפועל אשדוד ומועדונים נוספים.
"בחרנו בעו"ד חדש כי היא מכירה את השפה של הספורט, את הצרכים של קהילה, ובעיקר יודעת לאזן בין הבראה כלכלית לבין שמירה על הפעילות החינוכית והחברתית", נכתב.
המסר האחרון: "לא נבקש עוד — רק את ההזדמנות להילחם"
בסיומה של הבקשה נכתב: "אנו פונים לבית המשפט לא כדי לברוח מאחריות, אלא כדי לקבל הזדמנות להילחם. יש לנו ילדים, הורים, מאמנים ועובדים — וכולם רק מבקשים להמשיך את הדרך. תנו לנו חמצן — ונעמוד על הרגליים".
בהפועל ת"א חוגגים את הניצחון עם הקהל