נשיאת הוועד האולימפי הבין-לאומי החדשה, קריסטי קובנטרי, נכנסה לתפקידה השבוע כאשר קיבלה את המפתחות לבניין בלוזאן. המדליסטית האולימפית שכונתה בעברה "נערת הזהב" של זימבבואה, נכנסה לתפקיד הגדול והחשוב ביותר בספורט העולמי, בתקופה סוערת עם מלחמות באזורים שונים בעולם ויש לה לא מעט אתגרים והחלטות על הפרק.
קובנטרי בת ה-41, האישה הראשונה שתעמוד בראש הארגון העולמי, עומדת בפני כמה אתגרים לא קלים והיא נדרשת לגלות מנהיגות. אומנם היא זכתה בשבע מדליות אולימפיות בשחייה, אבל עכשיו היא נאלצת לנווט גם במים הסוערים של הפוליטיקה בספורט העולמי, לקבל החלטות באשר לערים שרוצות לארח את המשחקים האולימפיים הקרובים, בקידום יחסים עם מנהיגי העולם, ובעיקר היא תימדד בגישה שלה לספורטאים.
לאחר המינוי היוקרתי, זה הזמן לבדוק מהם האתגרים המשמעותיים שצפויים לקריסטי קובנטרי בקדנציה הקרובה שלה בוועד האולימפי הבינלאומי. ONE מנתח את חמשת האתגרים הגדולים שעומדים בפני האישה שתנהיג את הארגון עם חמש הטבעות.
קירסטי קובנטרי (רויטרס)קודם כל, מה עושים עם רוסיה?
אחת מהסוגיות המרכזיות שהיא תידרש להתייחס אליהן היא השעייתה של רוסיה מהספורט העולמי. זה קרה בעקבות כיבוש מחוזות באוקראינה תוך שהרוסים הצהירו כי כל הספורטאים שנמצאים בהם מעתה הולכים לייצג את רוסיה בתחרויות, דבר שלא היה מקובל על נשיא הוועד האולימפי הקודם תומאס באך.
המלחמה באוקראינה עדיין נמשכת, כאשר אזורים שלמים עדיין בשליטה של צבא רוסיה, אך קובנטרי באופן כללי מתנגדת להשעיית נבחרות מהמשחקים האולימפיים. ביום כניסתה לתפקיד היא הצהירה: "אני מתכוונת לעבוד עם כל נציג ונציג כדי לשמור על התנועה האולימפית העולמית וכדי שנמשיך להיות מגדלור של תקווה בעולם המפולג הזה". מיד לאחר מכן, הנשיאה הודיעה כי תקים צוות חשיבה שיגבש המלצות למסגרות מנחות כדי לפעול בנוגע להרחקת רוסיה.
קירסטי קובנטרי ותומאס באך (רויטרס)כרגע, כפי הנראה רק חלק קטן מהספורטאים הרוסים יורשו להתחרות באולימפיאדת החורף במילאנו-קורטינה שתצא לדרך בתחילת 2026, על פי אותה המדיניות שנקבעה על ידי קודמה בתפקיד. כלומר, רק ספורטאים שלא תמכו במלחמה בפומבי יורשו להתחרות ועם דגל נייטרלי. על פניו, נדמה כי היא לא תמהר להרחיק מדינות מהספורט העולמי.
צריך לדבר עם טראמפ
קובנטרי נכנסה לתפקידה בתקופה של חוסר ודאות ומשברים גיאו-פוליטיים. זה מה שהוביל את נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, לחתום על צו שאוסר על אזרחי מדינות עוינות להיכנס לאמריקה, כך שאזרחי איראן ומדינות נוספות לא יורשו להגיע ולצפות במונדיאל 2026 ובאולימפיאדת לוס אנג'לס 2028. עד כה לא ברור האם זה אכן יקרה בפועל, אבל הצו מורה על איסור כניסה לכל מי שאינו ספורטאי, איש צוות או בן משפחה של המשתתפים באירועים הללו.
דונלד טראמפ (IMAGO)לאחרונה, בעקבות המהומות שפרצו בלוס אנג'לס במחאה על גירוש מהגרים, המצב בעיר שתארח את המשחקים האולימפיים בעוד שלוש שנים הוא די מדאיג. רק לאחרונה טראמפ תיאר את לוס אנג'לס כ"ערימת אשפה", כינה את המפגינים "בעלי חיים" ו"אויב זר", ואף הצהיר: "היא נכבשה ויש בה שכונות שלמות תחת שליטה של פושעים, אבל אני נשבע לשחרר את העיר. נדכא את האלימות ונשיב את הסדר על כנו".
קובנטרי נשאלה על טראמפ וענתה: "מגיל 20 אני מתמודדת עם גברים המכהנים בתפקידים בכירים. אנחנו לא נסטה מהערכים שלנו, בראשם הסולידריות וההבטחה שלכל ספורטאי שמעפיל למשחקים האולימפיים תהיה הזכות להשתתף בהם וגם להרגיש בטוח באירוע הזה".
מי שפגש בנשיאת הוועד האולימפי הבינלאומי החדשה טען כי היא אישה מרשימה, אבל גם אחת שמדברת באופן חופשי וכמעט בלי גינונים ואמירות שהן פוליטיקלי-קורקט. זה עשוי דווקא להתאים לחיבור עם טראמפ. אם הם יצליחו "לדבר באותה שפה", זה יעזור להצלחתה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 2028.
טראמפ (רויטרס)אולימפיאדת 2036: מי תארח? והאם זה יקרה בסתיו?
לא רק אולימפיאדת 2028 מרכזת עניין רב, אלא גם השאלה מי תהיה העיר שתארח את אולימפיאדת 2036. זו תהיה אחת מהסוגיות המרכזיות שהוועד האולימפי הבינלאומי ידון בהן בשנים הקרובות. על האירוח ייאבקו ערים ממדינות גדולות, כמו הודו, קטאר, טורקיה וגרמניה. רשימת המתמודדות ארוכה במיוחד ולכן ייתכן כי הלחצים הפוליטיים ישחקו תפקיד בבחירה.
המדיניות של תומאס באך הייתה לדבוק ב"הצעה מועדפת" של עיר עם תשתיות ספורט שרובן כבר מוכנות, לגשת למשא ומתן מהיר מול המדינה שלה, להודיע על הבחירה בה ולתת לה מספיק זמן כדי להתכונן לאירוח. הוא עשה זאת בדרך כלל עם פורום מצומצם שטיפל בנושא, אבל לא בטוח שזו תהיה הגישה גם של הנשיאה החדשה.
יש הטוענים כי קובנטרי מעוניינת לערב יותר את חברי הנהלת הוועד האולימפי הבינלאומי בהליך קבלת ההחלטות. לאחרונה, הלחץ עליה ועל חברי ההנהלה רק הולך וגובר בתקופה האחרונה, לקראת ההכרעה. אומנם עדיין אין לוח זמנים ברור וסופי לקבלת ההחלטה על העיר המארחת אבל זה צריך לקרות בשנה הבאה.
קירסטי קובנטרי (רויטרס)קובנטרי היא נציגה של מדינה אפריקאית קטנה והיא יודעת איזו השפעה יכולה להיות לעיר מארחת שהמשחקים האולימפיים מעולם לא הגיעו אליה. אחרי הבחירות בפאריס מיבשת אירופה, בלוס אנג'לס מיבשת אמריקה ובבריסביין מיבשת אוסטרליה, לפי המסתמן תינתן עדיפות ליבשת אסיה. ההודים והסעודים עשויים לקבל עדיפות לאירוח המשחקים האולימפיים בעוד 11 שנה, כאשר ברקע חברות גדולות מהמדינות הללו מתכננות להיכנס לרשימת נותני החסות החדשים של הוועד האולימפי הבין-לאומי.
אם המשחקים האולימפיים אכן יתקיימו בהודו ב-2036 ולאחר מכן אולי גם יגיעו לסעודיה ב-2040, ייתכן כי משחקי הקיץ לא יוכלו להתקיים בחודשים יולי-אוגוסט כפי שנהוג, כך שהוועד האולימפי יעמוד בפני אתגר של הזזת את לוח הזמנים הקבוע לסתיו ואולי אפילו לחורף.
הצעירה שתביא בשורה טכנולוגית?
מבין כל הנשיאים שקיבלו את התפקיד, קובנטרי היא הצעירה ביותר שנבחרה. בתקשורת העולמית אפילו הופתעו מכך שיש לה ילדים קטנים ושאלו כיצד המעבר הזה ישפיע על התא המשפחתי שלה. אבל זה שהיא רק בת 41 זה גם היתרון שלה, כי קובנטרי רוצה להביא חשיבה שונה לארגון. רוח צעירה.
קירסטי קובנטרי (רויטרס)במצע שפרסמה במהלך קמפיין הבחירות לראשות הארגון, קובנטרי הכריזה כי תנסה לדבר בגובה העיניים עם הדור הצעיר. קונבטרי הודיעה שתפעל להכניס יותר טכנולוגיה לספורט ולקדם גם שימוש בבינה מלאכותית, במטרה לשפר את אימוני הספורטאים, את יכולות השיפוט, וגם כדי ליצור חוויות חדשות עבור הצופים ולקרב את הצעירים לספורט האולימפי.
המטרה היא להפוך את המשחקים האולימפיים לחוויה טכנולוגית יוצאת דופן והיא כבר הכריזה כי היא מחכה לשמוע מחברות טכנולוגיה שיביאו פיתוחים מגניבים שטרם נוסו באירוע הספורט הגדול בעולם, אבל בין רעיון ליישום יש פער. כדי להביא לשינוי מרחיק לכת שישפיע שנים קדימה - כפי שנעשה לדוגמה באולימפיאדת טוקיו 1964, בה היפנים הכניסו לבריכות השחייה לראשונה לוחות מגע אלקטרוניים שעצרו את שעונים באופן מדויק - זה לא פשוט. זו אחת מהמשימות הגדולות שלה בקדנציה הקרובה.
להגן על הספורטאיות
קובנטרי התחייבה להגן על ספורט הנשים. בראש ובראשונה, היא מעוניינת לשמור על יחס הוגן לנשים, ובשיחות סגורות היא סיפרה לא פעם מתוקף תפקידה כשרת הספורט של זימבבואה היא הדיחה את מי שעמדו בראש ההתאחדות לכדורגל לאחר ששופטות דיווחו על הטרדה מינית בארגון בו עבדו.
קירסטי קובנטרי (רויטרס)בנוסף, היא תצטרך לקבל החלטות ביחס לספורט הנשים ולהגדרה מי היא ספורטאית. קובנטרי הודיעה כי תקים ועדה שתבדוק את הנושא וכיצד ניתן להגן על הספורטאיות שמתחרות, בעיקר לנוכח המחלוקת הסוערת שנוצרה סביב הזכיות במדליות הזהב של לין יו טינג הטאיוונית ואיימן חליף האלג'יראית באגרוף לנשים באולימפיאדת פאריס 2024.
קובנטרי הסבירה בראיון ל'גרדיאן' כי "הגנה על קטגוריית הנשים ועל ספורט הנשים בחשיבות עליונה אצלי. יש מחקרים מדעיים. ברור שנשים טרנסג'נדריות מסוגלות ליותר בקטגוריית הנשים ויכולות לגזול הזדמנויות שצריכות להיות שוות לנשים. אני אקים צוות משימה שיעסוק באופן הטוב ביותר בנושא". לדבריה, "צריך לפעול קצת יותר ברגישות בנוגע לספורטאים עם תנאי התפתחות מיניים שונים".
קריסטי קובנטרי הגיעה לתפקיד הזה קודם כל מעצם היותה ספורטאית, רק אחר כך הפכה לאשת ניהול ופוליטיקאית. הנשיאה החדשה סיפרה לאחרונה לאחר בחירתה: "לא שכחתי את היום בו תומאס באך ביקש מאיתנו, חברי ועדת הספורטאים, להרים את היד ולהשמיע את קולנו, גם אם אנחנו נמצאים בסוף החדר, כי זה חשוב לוועד האולימפי הבינלאומי לשמוע מה דעתם של הספורטאים על ההחלטות שמתקבלות בארגון". גם היא, כמובן, מתכוונת להיות אוזן קשבת עבור הספורטאים האולימפיים.