האם אפשר לרדת בזמן שאתם אוכלים אך ורק מתפריט מסעדת מזון מהיר? זה אולי נשמע מגוחך, אבל מי שהחלט להעמיד עניין זה במבחן הוא מומחה הכושר הקנדי ג’רמי אית’ר, אשר מפעיל עמוד יו-טיוב פופולארי בתחום הכושר עם יותר משבעה מיליון מנויים בכל העולם.
במשך 30 יום, אית’ר שכנע את ברנדן, צלם הווידאו שלו, לאכול רק מקדונלדס כל יום כדי לראות אם החיסרון הקלורי פועל בכל מקרה (גם אם לא שמים לב לזהות המזון) והאם ל”דיאטת מקדונלד'ס” יש השלכות גם על מצבו הבריאותי של עמיתו ברנדון.
כדי לעשות את הניסוי כמו שצריך (ודאי כשהוא מבוצע על ידי אית’ר שכל כך מאמין באימונים ובתזונה המבוססים על המדע), ברנדן ערך מספר בדיקות: בדיקת משקל, בדיקת מסת שריר, בדיקת מסת שומן ובדיקות דם, כאשר במקביל הוא גם מדד את מספר החזרות שהוא מסוגל לבצע במספר תרגילים שונים (מבחן כוח).
בהתבסס על משקלו ההתחלתי של ברנדן, עלה כי הוא יצטרך לעמוד ביעד יומי של 2000 קלוריות, וכדי להימנע מאיבוד מסת שריר לאחר 30 הימים האמורים, הוא היה צריך גם להגיע למינימום של 120 גרם חלבון (הגוף מאוד אוהב לוותר על שריר בחיסרון קלורי, לכן עניין החלבון ואימוני הכוח הוא קריטי ביותר).
הבעיה בתכנון התפריט היתה שהוא היה צפוי להיות מונוטוני מדיי ומשעמם, שכן מספר האפשרויות שעמדו בפני ברנדון בתזונת חסר היו מועטות מאוד. בשל כך, אית’ר ניסה לגוון לו את התפריט עם שתי אופציות בכל ארוחה כאשר במקביל היה מותר לו לאכול פלחי תפוחים משקית במקדונלדס כארוחות ביניים.
כבר בתחילת הדרך עלו מספר בעיות: מסתבר שבסניפים של מקדונלדס בקנדה אין את כלל הפריטים עליהם בנה אית’ר, כאשר במקביל הסתבר לו שבכל יום ברנדן ייקבל רק 8 גרם של סיבים תזונתיים במקום ה-35 גרם להם הוא זקוק בתזונה מאוזנת. במקביל, ברנדן התלונן כבר בהתחלה שהוא מרגיש רעב וכי הוא סובל מקצב לב גבוה בתרגילי הרגליים שלו (אית’ר לא חשב שלקצב הלב הגבוה יש קשר לתזונה החדשה, מה גם שתחושת הרעב וקצב הלב לא עלו כטענות בהמשך).
אחרי שבועיים של ניסוי, ברנדן הצליח להוריד רק חצי קילו, והאחרון האשים בכך את צריכת הסיבים התזונתיים הנמוכה שלו. אית’ר מצידו חשש שהבעיה היא אחרת, והיא ספירת הקלוריות במקדונלדס, ולטענתו הוא צדק: מבדיקה קפדנית שהוא ערך עלה שהרטבים והחמאה בחלק מהמוצרים היו למעשה “קלוריות חבויות”, ומאותה נקודה ברנדן היה צריך להסתדר בלעדיהם.
מאותה נקודה בלי חמאה ובלי רטבים (צילום מסך)לאחר 30 ימים של הדיאטה, אית’ר ניגש לבדוק את התוצאות של הניסוי שלו. למרבה הפתעתו, בדיקות הדם נותרו תקינות לחלוטין למרות הוויתור הכואב על כמות הסיבים התזונתיים. אית’ר מסביר את זה בכך, שירידה במשקל היא “חיזוק בריאותי משמעותי”, אשר יכול לחפות גם על עניין הסיבים התזונתיים (כמובן שמדובר במסקנה שאיננה אמפירית המבוססת על נחקר אחד במשך חודש בלבד).
ומה לגבי שאר המדדים? מסתבר שברנדן הוריד 2.5 ק”ג ממשקלו כאשר במקביל הוא גם ירד מ-23 אחוז שומן ל-22 אחוז שומן. היקף המותניים שלו ירד ב-3 סנטימטרים ובחלק מהתרגילים הוא אף העלה את מספר החזרות שלו – תוצאות שוודאי מפתיעות חלק לא קטן מהמתאמנים אשר נחשפו לניסוי.
ולסיום, נתייחס לשאלה שוודאי שאלתם את עצמכם כבר בתחילת הכתבה: מדוע ברנדן בכלל הסכים לדיאטה עם תפריט כל כך מוגבל שלכאורה גם נראית לא מאוזנת? ובכן, מסתבר שעוד טרם הניסוי, אית’ר הציע לברנדן 1,000 דולר אם הניסוי לא יצליח – מה שהתברר כהחלטה מצויינת.
התוצאה הסופית של ברנדן (צילום מסך)שימו לב – כל האמור בכתבה זו הנו להעשרה בלבד. בטרם אתם בוחרים בתוכנית אימונים או בתזונה כזו או אחרת, עליכם להיוועץ בדמות מוסמכת שתתאים את האימון שלכם למצבכם הבריאותי ולכושרכם הנוכחי.
הכותב שי לב עורך את מדור בריאות וכושר באתר ONE מאז הושק ב-2013. מאמן כדורסל בהכשרתו, מדריך חדר כושר ומאמן TRX מוסמך.
רוצים לדעת ראשונים על כל כתבה במדור בריאות וכושר? היכנסו לתפריט באפליקציית ONE בסמארטפון, בחרו “התראות” וסמנו את בריאות וכושר. נתראה בכתבה הבאה.